Skip navigation
Welcome, Guest! Please Login or Join

Loading...

Tech Talk Hi-Def NES - a 1080p HDMI mod kit! Kevtris comes up with a winner!

Nov 14, 2014 at 12:21:35 AM
Game-Tech-US (53)
avatar
(Jason Rauch) < Eggplant Wizard >
Posts: 341 - Joined: 06/28/2010
Indiana
Profile
I talked Kevin in to making us an HDMI mod kit for the nes consoles since he already had most of it figured out on his FPGA multi system.
This is just the initial announcement of release, more info will be posted as we make it happen.





Not a clone system!
Uses the nintendo's cpu and ppu.
Fully HDMI standards compliant.

No frame buffer so NO LAG between controller and monitor.

Resolutions:
using ntsc cpu/ppu 480p, 720p, 1080p
using pal  cpu/ppu 567p, 720p, 1080p
Kit will auto detect which chips it's connected to.
It will also detect if either have failed and flash a trouble code.
Will output only as high a res as the monitor will handle.

Aspect ration will be user adjustable in the menu, seen as horizontal stretch in the menu in the vid.

A few palettes will be included and user selectable in the menu.
Custom palettes can be uploaded to the nesHD using a flash cart etc.

Built in overclocking with option to not have it mess up the sound pitch.

Reconfigurable hot keys to get to menu.

Console reset via controller hot keys.

Updating firmware will be done via an ".nes" file, via flashcart etc, if necessary.

All audio is generated in the kit, so it will be %100 digital and theoretically noise free.
User will be able to control each audio channel from the menu.
You will be able to adjust left and right volume output of each channel independently.
Most expansion audio chips will also be programmed in to the kit and we hope to auto detect which one will be needed for a game that is being played, but may also have the option to turn each on and off.
Currently working: normal nes audio, fds, N106, mmc5, and sunsoft 5B.
VRC7 is still a maybe...
5.1 and 7.1 is also a maybe...
Might also have the ability to turn off certain channels independently.

HQX scaling is also a maybe...

Scanlines will be included, still in progress.

Possibly a built in CopyNES.

Easy instal, desolder the cpu and ppu and cut out a few mounting holes using an included template.

Tested with some known problem carts, multi carts, powerpak, and everdrive.
More testing will be done as we progress.

Kit cost will most likely be under $150 and installation by me under $100, but nothing is set yet.


Edited: 07/03/2015 at 06:37 PM by NintendoAge Moderator

Nov 14, 2014 at 1:09:08 AM
acomicbookguyc (343)
avatar
(Cristian Romero ) < Bowser >
Posts: 5852 - Joined: 09/30/2010
California
Profile
Oh my! I just bought a Top Loader this morning for $15 specifically to have it modded. This is definitely up my alley. Whats it cost to RGB mod a Top Loader?

-------------------------
Give me a Conker Icon 

Now Playing: Splatoon & Mighty Switch Force!
Recent Beats:
 Bayonetta 2 & Monster Hunter 4 Ultimate

Help me complete my N64 set!
206/296 Carts - 217/296 Manuals - 223/296 Boxes
http://nintendoage.com/index.cfm?...


Nov 14, 2014 at 1:14:17 AM
Game-Tech-US (53)
avatar
(Jason Rauch) < Eggplant Wizard >
Posts: 341 - Joined: 06/28/2010
Indiana
Profile
RGB mod prices are on my website, but the 3D printed panels are sold out and no idea when they will be available again.
Also, I may not be able to take on any other mod work once the nesHD takes off.

Nov 14, 2014 at 1:51:06 AM
mickcris (10)
avatar
< Meka Chicken >
Posts: 677 - Joined: 07/30/2013
Texas
Profile
Looks awesome! Amazing he could design and get it working that fast.

Nov 14, 2014 at 2:05:57 AM
jonwvsu (1)

(Jon Beyer) < Tourian Tourist >
Posts: 32 - Joined: 03/26/2011
West Virginia
Profile
Done. Sign me up. And yes, please to the CopyNES!

Nov 14, 2014 at 7:43:52 AM
Nintendo_one (1)
This user has been banned -- click for more information.
< Tourian Tourist >
Posts: 31 - Joined: 11/02/2014
Illinois
Profile
I just bought a retron 5 and it has hdmi 1080p. Should have waited lol

Nov 14, 2014 at 9:11:17 AM
sazyario (73)

< Meka Chicken >
Posts: 802 - Joined: 05/12/2013
Texas
Profile
As soon as Jason & Kevin offer these kits to the public after the trial period I will be offering installation service on these like I do NESRGB. (If they don't sell out faster than I can put a order in for some)

Nov 14, 2014 at 10:36:29 AM
retrofixes (36)
avatar
< El Ripper >
Posts: 1085 - Joined: 11/26/2013
North Carolina
Profile
Nice, I will look forward to installing these.

Nov 14, 2014 at 10:36:35 AM
MrMark0673 (448)
avatar
(Mark Nolan) < Master Higgins >
Posts: 7825 - Joined: 02/20/2007
Massachusetts
Profile
Kevtris? Feel like I just jumped into a time machine to 1997!

Very cool project, should be great. I have brand loyalty to BunnyBoy, so I'll be going that way if his project gets wrapped up soon enough. Loving the idea of a built in CopyNES if that comes to fruition.

-------------------------
Hi, my name is Mark, and I collect (and now sell!) Prototypes.
 
Photobucket

The Largest Comprehensive List of NES Protos for Sale Available on the Web!
http://www.nintendoage.com/forum/...
 

Nov 14, 2014 at 10:48:57 AM
AaronE (52)
avatar
(Aaron E) < El Ripper >
Posts: 1029 - Joined: 01/18/2013
Indiana
Profile
Looks interesting. I'm less thrilled about having to cut the side of the top loader open to mount the HDMI port though.

Nov 14, 2014 at 1:45:38 PM
sazyario (73)

< Meka Chicken >
Posts: 802 - Joined: 05/12/2013
Texas
Profile
Originally posted by: AaronE

Looks interesting. I'm less thrilled about having to cut the side of the top loader open to mount the HDMI port though.





There is such a thing as a panel mount hdmi cord. So it is possible to route the output of the board to the rear io. I doubt it'd work in a top loader (space constraint) However plenty of room on a front loader.

Nov 14, 2014 at 2:10:50 PM
ConsoleGeek (1)
avatar
< Tourian Tourist >
Posts: 46 - Joined: 11/05/2014
Wisconsin
Profile
I already have a top loader modified by you but once this comes out I'll have you do another one as well. Looking forward to it!

-------------------------

Nov 14, 2014 at 2:13:12 PM
Shinju (53)
avatar
(Nintendo Collector) < Ridley Wrangler >
Posts: 2926 - Joined: 10/13/2010
Washington
Profile
Originally posted by: Nintendo_one

I just bought a retron 5 and it has hdmi 1080p. Should have waited lol

Retron5 only does 720p.



-------------------------

Nov 14, 2014 at 2:39:28 PM
jonwvsu (1)

(Jon Beyer) < Tourian Tourist >
Posts: 32 - Joined: 03/26/2011
West Virginia
Profile
Now if you could integrate Chykn80's expansion port adapter, the is would have everything.

Nov 14, 2014 at 3:49:20 PM
Duke.Togo (110)
avatar
(Christopher Cantrell) < Kraid Killer >
Posts: 2038 - Joined: 10/22/2011
Indiana
Profile
This looks really impressive! I'll keep an eye on the project, and I subscribed to your channel.

Nov 14, 2014 at 5:06:58 PM
Nintendo_one (1)
This user has been banned -- click for more information.
< Tourian Tourist >
Posts: 31 - Joined: 11/02/2014
Illinois
Profile
Originally posted by: Shinju

Originally posted by: Nintendo_one

I just bought a retron 5 and it has hdmi 1080p. Should have waited lol

Retron5 only does 720p.







Well my tv says 1080p when its on not 720p but what ever

Nov 14, 2014 at 5:32:15 PM
Shinju (53)
avatar
(Nintendo Collector) < Ridley Wrangler >
Posts: 2926 - Joined: 10/13/2010
Washington
Profile
Originally posted by: Nintendo_one

Originally posted by: Shinju

Originally posted by: Nintendo_one

I just bought a retron 5 and it has hdmi 1080p. Should have waited lol

Retron5 only does 720p.

 



Well my tv says 1080p when its on not 720p but what ever

Because your TV is up scaling the signal from the Retron. Even if you see 1080p you are only gettig 1366x768.  I have a 2011 samsung plasma that I recently repaired PN43D4502D that has a native resoluton of 1024x768 and the Retron 5 showes up as 720p/1080p on scree info. But its only doing 720p 1024x768.



-------------------------

Nov 14, 2014 at 6:54:49 PM
rondy_ (90)
avatar
< El Ripper >
Posts: 1080 - Joined: 09/14/2012
United States
Profile
Originally posted by: sazyario

As soon as Jason & Kevin offer these kits to the public after the trial period I will be offering installation service on these like I do NESRGB. (If they don't sell out faster than I can put a order in for some)

I'll contact you if I want one of these


-------------------------


Nov 15, 2014 at 11:26:06 PM
ThePlague (4)
avatar
(Mat Riot) < Eggplant Wizard >
Posts: 431 - Joined: 02/15/2010
New Zealand
Profile
I'm so excited about this!!!

Nov 16, 2014 at 1:55:49 AM
Peagles (0)
avatar
< Cherub >
Posts: 4 - Joined: 09/12/2014
Profile
Keen on this as soon as kits are available. Nice work guys.

Nov 16, 2014 at 2:15:10 AM
low_budget (0)

(Nick Fury) < Little Mac >
Posts: 72 - Joined: 10/02/2012
United States
Profile
Is it possible the original CPU could be replaced with a regular 6502?
The Nintendo CPU is the same, just with audio circuitry, different pinout, and no decimal mode.

Can't wait until this comes out.

Nov 16, 2014 at 10:11:49 AM
Game-Tech-US (53)
avatar
(Jason Rauch) < Eggplant Wizard >
Posts: 341 - Joined: 06/28/2010
Indiana
Profile
Originally posted by: low_budget

Is it possible the original CPU could be replaced with a regular 6502?
The Nintendo CPU is the same, just with audio circuitry, different pinout, and no decimal mode.

Can't wait until this comes out.
That's a great question, will have to ask Kev though...

Nov 16, 2014 at 10:49:10 AM
mathn (0)

< Tourian Tourist >
Posts: 32 - Joined: 09/15/2014
Netherlands
Profile
Is there a chance the zapper will work with this mod?

Nov 16, 2014 at 3:45:40 PM
sazyario (73)

< Meka Chicken >
Posts: 802 - Joined: 05/12/2013
Texas
Profile
Originally posted by: mathn

Is there a chance the zapper will work with this mod?





Probably not. Even the best hdmi monitors have 1ms of latency. Too slow for the zapper to get picked up.

Nov 16, 2014 at 10:24:54 PM
MrNESGuy (33)
avatar
< Eggplant Wizard >
Posts: 382 - Joined: 08/21/2014
California
Profile
I've been waiting patiently for a legit organic upscale system. This is the first time I've found myself willing to take the dive. I look forward to modding one of my top loaders once this is available. I know you guys are going to be overwhelmed at first, but if there is any opening, I'll plunk cash down as soon as you're willing to take it. Thanks, and great work!